Η θέση ταυτίστηκε με την Ομηρική Γραία της Ιλιάδας (Ραψωδία Β, 498)
Από τις μαρτυρίες αρχαίων φιλολογικών πηγών (Θουκυδίδη, Αριστοτέλη και Στράβωνα)
σε συνδυασμό με τα ανασκαφικά δεδομένα...
· Η παρουσία αττικών, βοιωτικών και κυρίως ευβοϊκών αγγείων πιστοποιεί συναλλαγές με τις γειτονικές περιοχές και στενές σχέσεις με την Ερέτρια.
· Ένας λίθινος ενεπίγραφος δίσκος του β' μισού του 8ου π.Χ. αι. που βρέθηκε στο κατώφλι του ελλειψοειδόυς κτιρίου Ι, που φέρει χαραγμένο το όνομα του κτήτορά του, Πειθάλιμος. Το Μ με τις πέντε κεραίες δηλώνει ότι το αλφάβητο είναι κατά πάσα πιθανότητα Ερετριακό. Η σημασία του ευρήματος είναι διττή. Αφενός πρόκειται για μία από τις παλαιότερες επιγραφές των ιστορικών χρόνων σε αλφάβητο και αφετέρου πιστοποιεί τη στενή σχέση του Γεωμετρικού Ωρωπού με την Ερέτρια.
· Τα αιγυπτιάζοντα και φοινικικά αντικείμενα που βρέθηκαν, αλλά και η πρώιμη εμφάνιση της γραφής που ως γνωστόν υιοθετήθηκε από τους Φοίκικες, δηλώνουν επαφές με εμπόρους της Ανατολικής Μεσογείου. Ίσως ο οικισμός αυτός να ήταν ένας ακόμα σταθμός στο πολυσύχναστο ναυτικό δρόμο που σύνδεε την Εγγύς Ανατολή με την Κεντρική Ελλάδα.
· Η ενασχόληση με τη μεταλλοτεχνία και η οργάνωση του χώρου επιτρέπουν μια σειρά από συσχετισμούς με το αντίστοιχο βιοτεχνικό κέντρο στις Πιθηκούσσες, την πρώτη ελληνική (ευβοϊκή) αποικία της Δύσης.