αρχαιολογικές αναζητήσεις
ανασκαφές στην Ομηρική Γραία

Στρατόπεδο ή περίβολος για ζώα;

Η αποκάλυψη στο Δυτικό Τομέα ενός μνημειακού οικοδομήματος, με μοναδική για την εποχή αρχιτεκτονική μορφή, αποτελεί αίνιγμα.
Είναι ένα στρατόπεδο που πιθανόν σχετίζεται με το φημισμένο Ληλάντιο πόλεμο (7ος αι. π.Χ.) ή ένα οικοδόμημα καθημερινής χρήσης;

Οι ενδείξεις...
· Ένας υπαίθριος ορθογώνιος περίβολος διαστάσεων 57 x 17,60 μ. με πρόχειρη τοιχοποιία, στον οποίο εγγράφονται ορθογώνιοι χώροι και κυκλικές κατασκευές.
· Πυργόσχημες ή ενισχυμένες κατασκευές στα σημεία εισόδων του («πυλώρια»).
· Λιγοστά και φτωχά ευρήματα του 700-600 π.Χ.
· Το στρώμα καταστροφής του Νότιου «πυλωρίου» που οφείλεται πιθανώς σε ανθρώπινη επέμβαση.
· Ένα χάλκινο έλασμα πιθανότατα τμήμα κυκλικής ασπίδας ενισχύει την υπόθεση, αλλά η παρουσία του εκεί μπορεί να αποτελεί απλή σύμπτωση.
· Δύο κρανία ζώων της οικογένειας των ιππιδών που βρέθηκαν ΝΔ του Νότιου «πυλωρίου» του οικοδομήματος και αρκετά οστά μικρόσωμων ιππιδών από τη γύρω περιοχή.

Η δελεαστική υπόθεση...
ότι το οικοδόμημα πιθανόν χρησίμευε ως χώρος στρατοπέδευσης ενός έφιππου σώματος που έλεγχε το θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ Ωρωπού και Ερέτριας κατά τη διάρκεια κάποιας φάσης του φημισμένου Ληλαντίου Πολέμου, της πολύχρονης αυτής σύρραξης με αντιπάλους τους Ερετριεέις και τους Χαλκιδείς και τους εκατέρωθεν συμμάχους τους.

...παραμένει αναπόδεικτη εικασία...
καθώς η έρευνα στο χώρο δεν έχει ολοκληρωθεί. Το μνημειακό οικοδόμημα θα μπορούσε να είναι ένας απλός περίβολος για ζώα ή να έχει μία άλλη ειδική χρήση.

Μόνον η συνέχιση της έρευνας θα δώσει απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και ενδέχεται να οδηγήσει στην αναθεώρηση της αρχικής υπόθεσης.

<<   >>

© 2004: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστοριάς, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας