»
Sikyon Project

Conservation and protection studies


The metal lid of the well of the West Stoa of the agora

In 2019, the study for the conservation of the excavated areas drafted by our conservator Amalia Siatou, and the study for the protection of the industrial complex drafted by the architect Stavros Moutzourellis and the civil engineer Thodoris Marinis were submitted to Corinth’s Ephorate of Antiquities. The conservation study includes detailed categorization of the construction techniques observed in our excavated areas, recording of their pathology, either natural decay or structural damages, and evaluation of their condition, which determine the kind and priority of interventions. The interventions that have been suggested are on the one hand the temporary and seasonal ones, such as the immediate coverage of the kilns, backing and partial filling of sensitive structures, and the management of the natural vegetation, and on the other hand the more permanent measures which include the consolidation of structural remains, the shaping of the edges of the trenches, and the complete filling of certain sections. At the end of every season, we covered our trenches with a protective tarp, we backed the more fragile of the excavated structures (such as the ceramic kilns and the clay pipes) with bags filled with gravel, and partially filled with earth the most sensitive areas. In addition we provided for a metal lid over the well (context 3118) of the West Stoa of the agora. It is made of stainless iron and was positioned over the well by simply inserting its legs into the ground (without using mortar or any other cohesive material).


Example of mapping of the structural elements in our fourth trench.


Mapping of the state of preservation of the structures in the same trench.



Photorealistic rendering of the big roof looking northeast.


Photorealistic rendering of the big roof looking southwest.


The ceramic kilns in our first trench need more than consolidation permanent roofs. The criteria for the design of these roofs and general access to the site by Stavros Mountzourellis and Thodoris Marinis were the need for close view of the remains given their small surviving height, their integration into the surrounding landscape and their correlation with the scale of the rest of the monuments, the desire the kilns to be reminded as one visits the area, the principle of reversibility of interventions, and their functionality. As a result, the suggested roofs, a large one 405 m² in the southern part of the trench and a small one 25 m² in the north part of the trench, have low height and a simple form, an open shape with natural lighting, and are structures that can be disassembled and have low maintenance cost. In addition, the big shelter has five skylights over the corresponding kilns, in order to recall the presence and volume of these kilns. The material that was chosen is perforated metal sheets made of polycarbonate panels so that it diffuses natural light underneath and blocks rainwater by directing it towards the roof’s edges.