Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη Μορφές κινητικότητας και πολιτική συγκρότηση Σε Πρώτο Πρόσωπο Links
Κεντρική σελίδα

Φύλο και Μετανάστευση

Φύλο και Μετανάστευση

Σε πρώτο πρόσωπο

 

 

Ποιες οι συνθήκες εργασίας τους;

Ρίτσα

Δούλεψα στα [...] Ερχότανε τα παιδιά. Που είναι το καλοκαίρι. Πηγαίνουν τα παιδιά εκεί ... Και καθάριζα τα δωμάτια. Εκεί δούλεψα κι εκεί δυσκόλεψα λίγο. Πρώτη φορά εκεί πήγα. Μόλις ήρθαμε, μετά από δυο μήνες πήγαμε εκεί για δουλειά. Πήρα και το παιδί μαζί. Να κλαίει το παιδί, ήθελε πράγματα πολλά. Κοιτούσε εκεί κι εγώ δε ... δεν είχα λεφτά τόσο. Δεν ήξερα πώς λεγόταν αυτά που ήθελε εκείνο. Να ρωτάω συνέχεια, το 'παιρνα, έτσ', μαζί μ'. Εγώ κοιμόμαν εκεί με το παιδί κι ο Θανάσης ήταν εδώ στο [...]. ....Στεναχωριόμουν πολύ. Έκλαιγα. Τις νύχτες δεν κοιμόμουν. Αλλά μετά έμαθε ο γιος και μου έλεγε εκείνο, μαμά, λέγεται έτσ'. Ήταν πολύ βαρύ δουλειά για 'μένα.
Τώρα δουλεύω σ' ένα ξενοδοχείο. Αυτό μ' αρέσει. Πολύ. Μ' αρέσ'. Έμαθα τη σειρά μου ... Το καλοκαίρι πηγαίνω ... δυο μήνες, κάθε μέρα... Κανονικό ωράριο. Όταν βλέπω που έχουν πολλή δουλειά, κάθομαι μέχρι πέντε η ώρα το βράδυ... Είκοσ' ευρώ... Κάτι άλλο δε μπορούσα. Τι να κάνω; Είμαι ευχαριστημένη. Δουλεύω, κουράζομαι, παίρνω ... και βλέπω και κόσμο!

Γκιόργκι και Τάνια

Γκιόργκι:
Ο οικιακός βοήθος είμαι... Δεν θα πω όνομα, επίθετα, τέτοια πράγμα που απλώς είναι ... πλούσιοι άνθρωποι ... τεράστια κτήματα ... το οικόπεδο ... δέντρα, φυτά, λουλούδια ... τέτοια πράγμα, δηλαδή ... Τι κάνω: κουρεύω γκαζόν, καθαρίζω πισίνα ... ασχοληθώ με όλα τα φυτά, λουλούδια, λίπασμα, ψέκασμα, ο ..., όλα αυτά ... εκτός, είμαι ηλεκτρολόγος, υδρολόγος ... απ' όλα, μαζεύω ελιές, επειδή έχει ελιές μέσα... έχω πέντε σκυλιά ... ταΐζω τα σκυλιά ...Μετά κάνω παραγωγή λαδο... ελαδόλεο ... Ξέρω ... τέτοια πράγμα ... Έχω δύο κήπους, φυτεύω μαρουλιές, παντζάρια ... Αυτοί δεν τρώνε ... αλλά έτσι, να ... για το καλό ...
Γκιόργκι:
Όταν ταξιδεύουν ... πάμε και μένουμε εμείς εκεί ... για λόγο σκυλιά, για να τους ταΐζουμε, να τους φροντίζουμε ... Ε, βέβαια, και να μην μένει άδειο το σπίτι ... Σαββατοκύριακο δεν δουλεύω ... Δηλαδή έχω ... ωράριο σαν δημόσιος υπάλληλος, από οχτώ μέχρι τρεις ... έχουμε ένσημα ...

Μίνα

Εγώ δούλευα σε κάνα δυο σπίτια που πήγα μαζί με την πεθερά μου. Δούλευα μαζί με την πεθερά μου και παίρναμε 3000 και οι δύο μας. Την ημέρα. Δουλεύαμε σε ένα σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα... αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα γιατί.. εγώ θα πήγαινα να καθαρίσω. Εν τω μεταξύ εγώ ήμουνα φοιτήτρια ακόμη. Όχι που ντρεπόμουνα να καθαρίσω, αλλά αναρωτιόμουν δηλαδή τι κάνω εγώ, τι ήρθα να κάνω κτλ. Γιατί άλλα όνειρα είχα κάνω ρε παιδί μου κι άλλα αναγκάστηκα να κάνω, αλλά δεν μπορούσα και να μη δουλεύω γιατί έπρεπε να, να φάμε.
Όταν γύρισα πάλι μετά τον Ιούλιο, όταν πήρα το δίπλωμα, βρήκα κι άλλα σπίτια, άρχιζα να μαθαίνω λίγο, να επικοινωνώ, μετά άρχιζα να πάω μόνη μου στα σπίτια, η πεθερά μου πήγαινε αλλού για να μη μοιράζουμε την το μεροκάματο. Γιατί δεν είχε νόημα, γιατί δουλέψαμε και οι δυο τόσες ώρες και τα λεφτά ήταν ένα μεροκάματο δηλαδή... όταν έλεγα ότι είμαι από Αλβανία και τα λοιπά, μου λέει δε φαίνεσαι για Αλβανίδα και τέτοια. Δηλαδή δεν με βλέπανε σαν Αλβανίδα. Ποια ήταν Αλβανίδα γι' αυτούς εγώ δεν το κατάλαβα αλλά τέλος πάντων. (γέλια)

Ντίνα

Εγώ μαγειρεύει ... στη λάντζα είμαι ... και ... μαγειρεύει... εγώ μια ζωή ... αυτή τη δουλειά κάνω ... και ... πάλι αυτή δουλειά κάνω και εδώ... Τα χρήμα είναι λίγκα, λίγκα είναι ... δεν είμαστε ίδιο με Έλληνα. Γι' αυτό κάνουμε πολύ δουλειά ... και να ... μεγαλώσουμε τα παιδιά ... και να ζήσουμε ... λίγκο καλά ... Κάνουμε και άλλη δουλειά, δεν ... μπορούμε με τόσο που δουλεύει οχτώ ώρες ... παίρνω λίγα ... λίγα λεφτά ... δεκαεφτά ευρώ δίνει αυτή, δεκαοχτώ ευρώ. Τι να κάνουμε με αυτό και ... πάω αλλού μετά δουλεύω! (γέλιο). Τι να κάνω! ... Έχω μια σκάλα ... έχω μια γιαγιά ... που κρατάω λίγο ώρες ... τι να κάνουμε.
Ε ... καλύτερα ήτανε ... να είχα εργοστάσιο να δουλεύεις ... καμία τέτοια ... Δεν είναι δουλειά αυτό ... Πως θα το πω ... μαγαζί είναι σήμερα. Κάθε χρόνο χειρότερα, δουλειά δεν υπάρχει ... είναι δύσκολα για μια δουλειά ... Σήμερα έχει, αύριο δεν έχει και ... με δυσκολία είναι το μεροκάματο να το πάρεις, με δυσκολία ... Δεν έχει ... δεν είναι εύκολα να πιάσεις δουλειά ... δεν έχει εργοστάσια. Δεν έχει ... καμία τέτοια να δουλεύεις.