Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη Μορφές κινητικότητας και πολιτική συγκρότηση Σε Πρώτο Πρόσωπο Links
Κεντρική σελίδα

Φύλο και Μετανάστευση

Φύλο και Μετανάστευση

Σε πρώτο πρόσωπο

 

 

Ποια είναι τα σχέδιά τους για το μέλλον;

Ρίτσα

Όχι. [Δεν γυρνάω πίσω] Τώρα επειδή ... Για τα παιδιά...Να σπουδάζουνε, να ζούνε καλά τα παιδιά. Να δουλεύουμε για τα παιδιά. [Πίσω] δεν έχουν μέλλον. Επειδή δεν ξέρουνε γλώσσα, δεν έχουνε πάει σχολείο εκεί. Δεν έχουν μέλλον. Εκεί πρέπ' να, να πάει Γυμνάσιο να τελειώσ' το Λύκειο ο Έντι. Εκεί πρέπ' να πάει πρώτ', πρώτη τάξ' δημοτικού ...Δεν ξέρει ούτε να διαβάζει, ούτε να γράφει.
Ε, να πάρουμε, να φτιάξουμε ένα σπίτ' δικό μας ... ... ... Να βάλω κάτι μέσα που θέλω. Να έχουμε υγεία πρώτα-πρώτα και δουλειά. Γι' αυτό, να βοηθάνε τα παιδιά.

Γκιόργκι και Τάνια

Γκιόργκι:
Σχέδια πάρα πολύ μακριά δεν έχουμε. Για τόσο μακριά ... Για εμένα παίζει ρόλο ... τι ... τι θα μου προσφέρει, όχι η Ελλάδα, η ζωή μου εδώ ... ας πούμε, τι θα μπορώ να ... να κάνω, τι ... τι μέλλον θα ... θα έχουμε εδώ ... Δύσκολο τώρα να σου απαντήσω, επειδή ... δυόμισι χρόνια ... για μένα δεν είναι πάρα πολύ χρόνο ... ε ... είμαστε ακόμη λίγο ... ξέρω 'γω ...;
Τάνια:
Για μένα το πιο κοντινό σχέδιο είναι ... να προσπαθήσω να φέρω τα παιδιά μου εδώ...Αυτό είναι το κυριότερο. Γιατί άμα ... έτσι, γνωρίζοντας και ξέροντας τον εαυτό μου, πιστεύω ότι ... παραπάνω από όλα, δύο χρόνια δεν θα μπορέσω να αντέξω χωρίς τα παιδιά... Αυτά ... ποτέ δεν ... θα μπορέσω να τα γυρίσω πίσω ... Δηλαδή, τα χρόνια μου που έμεινα πολύ καλά μπορεί να ξαναρθούν, τα χρόνια μου που ... πεινούσα πάλι μπορεί να τύχει να ... δυσκολευόμαστε και τα λοιπά, αλλά τα χρόνια που έχασα απ' τα παιδιά μου κανένας δε θα μπορεί να μου τα γυρίσει.

Μίνα

Το θέμα είναι όχι που δεν θέλω, αλλά δεν σκέφτομαι ας πούμε ότι θα μπορούσα να μείνω εδώ για πάντα, γιατί μου είναι... το έχω ανάγκη ας πούμε να ζήσω και 'κει αλλά αυτό δεν γίνεται, δεν ξέρω τώρα πώς θα γίνει, θα μείνω για μερικά χρόνια εδώ, θα γυρίσω πίσω... Έχει γίνει σαν δεύτερη πατρίδα μου, πώς να το πω, νιώθω άνετα και εδώ. Δεν είναι ότι δε νιώθω άνετα, αλλά κάποιες φορές νιώθω.. μου λείπει πολύ η Αλβανία. Δηλαδή, κάποιες φορές λέω να πάω ένα ταξίδι μόνο για να.. να μου φύγει αυτή η νοσταλγία, δεν είναι ότι έχω κάποια ανάγκη να πάω.
Από σχέδια δεν μπορώ να κάνω πολλά, προς το παρόν έχω [τη δουλειά μου], σκέφτομαι τι θα γίνει το παιδί μου γιατί δεν ξέρω πώς θα πάει... Αυτή [η κόρη της] θέλει και εδώ και εκεί. Γιατί τα έχει ζήσει και τα δύο. Δεν μπορώ να πω, δεν μπορώ, δεν μπορεί να πει η Κατερίνα οτι θέλω να γυρίσω εκεί και να.. και να είναι και εκεί να.. να μη λέει ότι θέλω και στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο, έχει μπερδευτεί και το παιδί τώρα.

Ντίνα

Ναι ... εγκώ θέλω ... ποτέ δεν λέω, δεν πηγαίνω στην Αλβανία ... ΠΑΝΤΑ θα πάω ... Άμα τα παιδιά δεν θέλουν ... εγώ τώρα είμαι ... στη δυσκολία ... δεν ξέρω πώς θα κάνω... Θέλω ... τα παιδιά είπα, θέλω να είναι ... καλά ... πρώτα ... Να μεγαλώσουν πολύ καλά ... Και στην Αλβανία, θέλω να έχουν ... να έχουν ... ένα παρουσία ... από ... που μεγαλώσει μάνα και πατέρα ... Καλά και εδώ, θέλουν να κάτσουν, να κάτσουν ... Αύριο ... θα παντρευτούνε με ... καν ... κανένα Έλληνας, Αλβανό δεν ξέρω ... Αλλά θέλω και εκεί μια , να μην τα αφήσουν να είναι έτσι ... Θέλω τα παιδιά να είναι πολύ ... να περάσουν ... να είναι ... πολύ καλά ... να γίνουν καλά παιδιά ... Αυτό είναι ... μάνα, πατέρα, αυτό θέλει να ... είναι τα παιδιά.
Θέλω και εγώ να κάνω ζωή καλή ... Ήθελα να δουλεύω οχτώ ώρες, να καθ ... να κάνω ένα κέφι παραπάνω ... Δεν μπορώ, είμαι κουρασμένη ... δουλεύω πολύ ... δουλεύω πολύ, τι να κάνω ... και άντρα μου ... λίγο πριν ήρθε από δουλειά ... Το Σάββατο στη δουλειά ... Θέλω και εγώ να κάνω ... νέα είμαι ... δεν είμαι ... Εμείς ξέρουμε μόνο από πότε έχει εδώ καμιά γάμο εδώ... ... ... από καμία ... γιορτή. Αυτό ξέρω να ... βγούμε έξω ... Πάμε στη παραλία ... δεν μπορούμε να κάτσουμε στην σε ένα ουζερί να φάμε ... σε ένα μαγαζί να φάμε ... γιατί ... θα ... χάσουμε ... τόσα λεφτά... κάνουμε πολλή οικονομία ... Θέλουμε όλα τα πράγμα από λίγο ... Δε θέλουμε να είμαστε ... με κεφάλι κάτω ... Θέλουμε να είμαστε άνθρωποι ... πρώτα ... Με όλα να είναι σωστά.