Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη Μορφές κινητικότητας και πολιτική συγκρότηση Σε Πρώτο Πρόσωπο Links
Κεντρική σελίδα

Φύλο και Μετανάστευση

Φύλο και Μετανάστευση

Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη

 

 

Συνέντευξη με τον Ντίνο

Ντίνο

Περίληψη

από τον Γεράσιμου Τσιμπλούλη


Παιδική ηλικία: Δημοτικό - Γυμνάσιο πάρα πολύ καλά. Το πρόβλημα ήταν τα οικονομικά «μεγαλώσαμε με ησυχία, με άλλα παιδιά, δεν είχαμε λεφτά, αλλά είχαμε αγάπη». Τελείωσε το γυμνάσιο αλλά λόγω οικονομικών δε συνέχισε. Άρχισε να δουλεύει στο χωριό στα χωράφια.

Εικόνες από το σπίτι και τη ζωή: Διώροφο, πέτρινο χτισμένο το '70 σε ωραίο μέρος. Είχαν όμως πρόβλημα με το νερό και το κράτος δεν είχε βάλει το χέρι του. Τότε που ήταν παιδί στο σχολείο πήγαιναν 250 παιδιά ενώ σήμερα είναι 60. Οι κάτοικοι έχουν μεταναστεύσει. Οι γονείς του νομίζει πως παντρεύτηκαν με προξενιό, κάτι που συνηθιζόταν στον τόπο του αν και δεν λείπουν οι περιπτώσεις που ο έρωτας ενώνει το ζευγάρι όπως η θεία του που παντρεύτηκε με έρωτα παρά τις αντιρρήσεις των δικών της. Στο σπίτι του τις αποφάσεις δε το γνωρίζει ποιος τις παίρνει μιας και οι γονείς του πέθαναν όταν ήταν μικρός «ήταν πολύ αγαπημένο ζευγάρι». Ο μεγαλύτερος αδελφός έπαιρνε τις αποφάσεις. Ο αδερφός του τώρα είναι 37 χρονών.

Σχέσεις αγοριών και κοριτσιών: πολύ καλές, όλοι παίζαμε μαζί (εννοεί στα παιδικά χρόνια). Σαν μεγάλωσαν πιο αυστηρά, πιο σφιχτά, άλλωστε όλο το χωριό είναι συγγενείς, έχουν το ίδιο επίθετο. Απαγορευόταν οι σχέσεις μόνο με το άλλο χωριό. Η έκτρωση επιτρεπόταν, απλά το κοιτούσε η κοινωνία και το σχολίαζε «α! τι έκανε, χωρίς να παντρευτεί».