Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη Μορφές κινητικότητας και πολιτική συγκρότηση Σε Πρώτο Πρόσωπο Links
Κεντρική σελίδα

Φύλο και Μετανάστευση

Φύλο και Μετανάστευση

Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη

 

 

Συνέντευξη με τους Τατιάνα και Πέτρο

Τατιάνα και Πέτρος

Ημερολόγιο

της Θάλειας Αντωνιάδου από τη συνέντευξη της Τατιάνας και του Πέτρου

(αποσπάσματα)


Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22 Νοεμβρίου 2003 στο σπίτι των πληροφορητών, της Τατιάνας και του Πέτρου τους οποίους και πρώτη φορά γνώριζα. Αν και είχα ενημερώσει από το τηλέφωνο την Τατιάνα για το περιεχόμενο της συνέντευξης, όταν έφτασα στο σπίτι της βρίσκονταν παρόν και ο σύζυγός της, ο Πέτρος, ο οποίος έδειξε ότι ήθελε να συμμετέχει και αυτός στην συζήτηση. Και οι δυο είναι αρκετά νέοι άνθρωποι γεννημένοι στα μέσα της δεκαετίας του '70. Καθώς φάνηκαν και οι δυο πρόθυμοι να μιλήσουν για την μεταναστευτική εμπειρία αλλά και για τη ζωή τους στην Τασκένδη ήταν δύσκολο να αποκλείσω τον Πέτρο από την συνέντευξη.

Ο Πέτρος χρησιμοποίησε πιο πολύ το δημόσιο λόγο ενώ η Τατιάνα έναν λόγο πιο οικιακό παρόλο που και οι δυο έχουν ανώτατη μόρφωση και εργάζονται. Αν και στη σχέση μεταξύ τους δε φάνηκαν δείγματα ανισότητας βασισμένα στις έμφυλες διαφορές, εν τούτοις κάποια στερεότυπα όσον αφορά για παράδειγμα στην επιλογή των αποφάσεων ήταν έκδηλα.

Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της συνέντευξης μου έδειξαν πλήθος καρτ-ποστάλ από το Ουζμπεκιστάν, τη χώρα προέλευσής τους, και φωτογραφιών από το σπίτι τους, την οικογένειά τους, τους συγγενείς, τους φίλους τους καθώς και φωτογραφίες τους στην Ελλάδα.

Και οι δυο νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια με τη γλώσσα και συνεχώς επέμεναν ότι ακόμη δεν μιλούν καλά αν και τα ελληνικά τους είναι αρκετά σωστά. Η Τατιάνα μιλά καλύτερα την ελληνική γλώσσα από τον Πέτρο και σε πολλά σημεία τον διόρθωνε.