Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη Μορφές κινητικότητας και πολιτική συγκρότηση Σε Πρώτο Πρόσωπο Links
Κεντρική σελίδα

Φύλο και Μετανάστευση

Φύλο και Μετανάστευση

Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη

 

 

Συνέντευξη με την Ντίνα

Ντίνα

Περίληψη

από τη Μαρία Βλαχάκη


Η κ. Ντίνα γεννήθηκε στην πόλη Φ. της Αλβανίας το 1957. Ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας με δέκα παιδιά, επτά κορίτσια και τρία κορίτσια μεγάλωσε σε χωριό συντηρητικά και με πολλούς περιορισμούς. Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο κι έπειτα το Γυμνάσιο οκτώ και τέσσερα χρόνια αντίστοιχα. Στη συνέχεια παρακολούθησε δύο χρόνια μια τεχνική σχολή στην οποία έμαθε μαγειρική. Σε ηλικία 25 χρόνων παντρεύτηκε από συνοικέσιο και είναι μητέρα δύο κοριτσιών.

Το 1994 η κατάσταση που επικράτησε μετά την πτώση του καθεστώτος, πολιτική αναστάτωση, έλλειψη δουλειάς, τους ανάγκασε να περάσουν τα σύνορα προς την Ελλάδα. Η κ. Ντίνα πήρε αυτή την απόφαση με τον άνδρα της επιδιώκοντας να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον. Σ' αυτή την απόφαση συνέβαλαν και τα αδέρφια της που είχαν ήδη έρθει εδώ κι άρχισαν να φτιάχνουν τη ζωή τους. Η ίδια ωστόσο ομολογεί πως δεν ήθελε να φύγει από τον τόπο της, καθώς εκεί είχε ένα δικό της σπίτι και κάποια χρήματα.

Το ταξίδι από την Αλβανία στην Ελλάδα τους στοίχισε ακριβά. Τα χαρτιά τους τα ετοίμασε κάποιος Βορειοηπειρώτης που έκανε συχνά τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Στο Βόλο η κ. Ντίνα με τη βοήθεια της αδελφής της εργάστηκε από την αρχή μέχρι σήμερα σε ένα ουζερί ως λαντζέρισσα και μαγείρισσα. Η τελευταία ιδιότητα της αρέσει, γιατί έχει σπουδάσει σε αντίστοιχη σχολή. Επίσης στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον της φέρονται πολύ καλά, την εμπιστεύονται και την αγαπούν. Όμως τα έξοδα και η μη σταθερή εργασία του άνδρα της που απασχολείται ως οικοδόμος την ανάγκασαν να αναλάβει κι άλλες δύο δουλειές, τη φροντίδα και τη φύλαξη μιας ηλικιωμένης και την καθαριότητα μιας σκάλας σε πολυκατοικία. Κουράζεται πάρα πολύ και θεωρεί ότι δεν αμείβεται σύμφωνα με τις ώρες και τον κόπο που καταβάλλει. Επίσης δεν έχει ένσημα στις δύο από τις τρεις δουλειές.

Ανάμεσα στα σχέδιά της είναι να επιστρέψει με τον άνδρα της στην Αλβανία. Μόνο εκεί μπορούν να αξιοποιήσουν τα χρήματα που έχουν μαζέψει. Άλλωστε η κατάσταση τώρα στην πατρίδα της έχει αλλάξει. Παραμένει εδώ μόνο για τα παιδιά της, ώσπου να αποκατασταθούν.