Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη Μορφές κινητικότητας και πολιτική συγκρότηση Σε Πρώτο Πρόσωπο Links
Κεντρική σελίδα

Φύλο και Μετανάστευση

Φύλο και Μετανάστευση

Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη

 

 

Συνέντευξη με την Ντίνα

Ντίνα

Ημερολόγιο

της Μαρίας Βλαχάκη από τη συνέντευξη της Ντίνας

(αποσπάσματα)


Συναντήθηκα με την κα Ντίνα την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2003 στο σπίτι της ίδιας, στην οδό [...] στο Βόλο. Της συνέντευξης προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία (τρεις ημέρες νωρίτερα), προκειμένου να διευκρινίσω στην πληροφορήτρια τους λόγους της επιδιωκόμενης συνάντησης μας, τον τόπο και το χρόνο αυτής.

Η κα Ντίνα απασχολείται ως καθαρίστρια σε πολυκατοικία, όπου διαμένει συγγενικό μου πρόσωπο και το οποίο ενημέρωσε αρχικά την ίδια ότι θα ήθελα να τη συναντήσω και να συζητήσω μαζί της. Εξασφάλισε μάλιστα και τον αριθμό του τηλεφώνου της, ώστε να έρθω σε άμεση συνεννόηση.

Η συνάντηση με την πληροφορήτρια πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της στις 8.30 το βράδυ, γιατί τα πρωινά φροντίζει μια ηλικιωμένη, ενώ τα απογεύματα εργάζεται ως μαγείρισσα σε ένα ουζερί. Μολονότι φαινόταν αρκετά κουρασμένη, με δέχτηκε ευχάριστα στο σαλόνι του σπιτιού της. Η τηλεόραση ήταν ανοιχτή και προβαλλόταν μια εκπομπή από ξένο, δορυφορικό κανάλι (Altasar). Μόλις κάθισα, χαμήλωσε την ένταση του ήχου. Μου πρόσφερε χυμό κι αρχίσαμε να συζητάμε, προκειμένου να αναπτυχθεί περισσότερη οικειότητα μεταξύ μας.

Υψώνει την ένταση της φωνής της, όταν μιλάει για τις ώρες που δουλεύει και είναι μάλιστα ανασφάλιστη. Οι ανάγκες της οικογένειάς της δεν της επιτρέπουν ωστόσο άλλη επιλογή. Νιώθει αδικημένη κι ως γυναίκα κι ως μετανάστρια. Λέει μάλιστα χαρακτηριστικά: «. Για γυναίκες έχει μαύρη δουλειά...»