Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη Μορφές κινητικότητας και πολιτική συγκρότηση Σε Πρώτο Πρόσωπο Links
Κεντρική σελίδα

Φύλο και Μετανάστευση

Φύλο και Μετανάστευση

Μετανάστριες από την Ανατολική Ευρώπη

 

 

Γεράσιμος Τσιμπλούλης

Σχόλια – συμπεράσματα με βάση μια συνέντευξη

Με βάση τη συνέντευξη του Ντίνου, Αλβανού μετανάστη οδηγούμεθα σε ορισμένα σχόλια - συμπεράσματα, τα οποία φυσικά χρίζουν μεγαλύτερης μελέτης και επιβεβαίωσης.

  • Η πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία και οι οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, οδηγούν τους Αλβανούς στη μετανάστευση.
  • Ο οικονομικός μετασχηματισμός της κομουνιστικής Αλβανίας με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών έπληξε περισσότερο τις γυναίκες και οδηγήθηκαν οι πιο πολλές στην ανεργία.
  • Δημιουργούνται δίκτυα μετανάστευσης από συγγενικά - φιλικά πρόσωπα.
  • Φαινόμενα μειωτικής και διακριτικής μεταχείρισης των μεταναστών από κρατικές υπηρεσίες (πχ έλεγχος στα σύνορα).
  • Η λαθρομετανάστευση και η απουσία πολιτικής από το ελληνικό κράτος δημιουργεί μια ιδιαίτερη κατηγορία ανθρώπων και σχέσεων. Οι μετανάστες συγκροτούν την κοινωνική κατηγορία «άλλοι, ξένοι, άγριοι, βρομιάρηδες» όπου η εγκατάστασή τους απειλεί την ομοιογένεια της ελληνικής κοινωνίας.
  • Οι εμπειρίες από τη στέγαση και τη διαβίωσή τους τα πρώτα χρόνια ήταν άθλιες και ως αποτέλεσμα της έλλειψης κάθε πρόνοιας από το ελληνικό κράτος.
  • Οι μετανάστες ζουν σ’ ένα περιβάλλον όπου η υπόστασή τους ορίζεται από την ιδιότητά τους ως φθηνή εργατική δύναμη χαμηλής ειδίκευσης.
  • Η μετανάστευση των Αλβανών πέρα από την εθνικότητα, την κοινωνική τάξη έχει και γένος. Η γυναικεία μετανάστευση είναι περισσότερο αποτέλεσμα της ανδρικής μετανάστευσης, με εργασιακά χαρακτηριστικά απασχόλησης συμπληρωματικά της οικονομικής δραστηριότητας του άντρα μετανάστη.
  • Οι Αλβανοί μετανάστες προβληματίζονται για την περιθωριοποίησή τους και τη διαφορετική στάση των γηγενών που διαφέρει από άλλες μεταναστευτικές ομάδες.
  • Το θρήσκευμα στην Ελλάδα αποτελεί στοιχείο διάκρισης.
  • Οι σημερινές συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλύτερες από το παρελθόν.
  • Οι προσδοκίες τους είναι για ένα καλύτερο αύριο. Εξαρτάται φυσικά και από την πρόοδο της χώρας τους , που θέλουν να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό (Ε.Ε).

Η συνέντευξη με το Ντίνο αν και αποτελεί μια προσωπική αφήγηση εμπειριών, δίνει στον ερευνητή τη δυνατότητα να αφουγκραστεί το λόγο των μεταναστών και να ερμηνεύσει κατά ένα μέρος τις επικρατούσες αντιλήψεις των γηγενών- της κυρίαρχης εθνικής και πολιτισμικής ομάδας για τον Αλβανό μετανάστη.

Η μετανάστευση ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δεκαετίας του 1990, συνεχίζει και στις μέρες μας στον επιστημονικό χώρο να έχει ενδιαφέρον προς μελέτη. Οι αναλύσεις και οι προσεγγίσεις πολλαπλές. Έρχομαι να συμφωνήσω με τις θέσεις της Γαβριέλας Λαζαρίδου στο άρθρό της «οικιακές βοηθοί από Φιλιππίνες και Αλβανία» (από το φάκελο σημειώσεων του μαθήματος) πως η μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εξηγηθεί και με το μοντέλο πίεσης και απορρόφησης. Η μετανάστευση ερμηνεύεται ως πλέγμα αιτιών πίεσης - χαμηλό επίπεδο διαβίωσης, καταπιεστικό πολιτικό σύστημα - που αναγκάζουν τους ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα τους, και ένα πλέγμα παραγόντων απορρόφησης στις χώρες υποδοχής -δημοκρατικό πολιτικό σύστημα, ζήτηση εργατικών χεριών.

Ο Ντίνος έφυγε από τη χώρα του όπου το βιοτικό επίπεδο ήταν χαμηλό και ήρθε σε μια χώρα όπου οι άνθρωποι πετούν πράγματα που έχουν αξία.. Ήρθε σε μια χώρα που ζητούσε φθηνά εργατικά χέρια στο αγροτικό και κατασκευαστικό τομέα.

Συμβιβάστηκε στην αρχή με τις συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα υποδοχής. Σήμερα όμως μέσα από το λόγο του διεκδικεί εργασία με βάση τις σπουδές του, θέλει να αντιμετωπίζεται ως άνθρωπος με δικαιώματα όπου η εθνικότητα και το θρήσκευμα δε θα πρέπει να καθορίζουν στάσεις και συμπεριφορές.