ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

2ο Διεθνές Συνέδριο Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας

Οι "Αγορές" και η Πολιτική
Ιδιωτικά συμφέροντα και δημόσια εξουσία (18ος-20ός αιώνας)

Βόλος, 10-12 Φεβρουαρίου 2012

To σκεπτικό του συνεδρίου Οργανωτές και χορηγοί Συμμετέχοντες Το πρόγραμμα του συνεδρίου Το πρακτικά του συνεδρίου

Περιλήψεις

Γιώργος Ιωαννίδης Δημιουργώντας αγορές από το τίποτα: η περίπτωση της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελλάδα

Η στροφή στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που παρατηρήθηκε τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, είχε ως συστατικό στοιχείο την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, η ανάπτυξη της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (ΣΕΚ) αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της πολιτικής απασχόλησης. Ο λόγος είναι ότι στην ουσία έχουμε να κάνουμε με τη συνειδητή προσπάθεια δημιουργίας μιας αγοράς «από το μηδέν». Δευτερεύοντος, διότι μέσω αυτής της πολιτικής επιχειρήθηκε να ξεπεραστούν οι χρόνιες ανεπάρκειες του συστήματος ασφάλισης κατά της ανεργίας (επιδόματα ανεργίας).
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης αφορά το γεγονός ότι στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή προσπάθεια από την πλευρά του κράτους, να διαμορφωθεί και αναπτυχθεί μια αγορά σε μια χώρα που οι σχετικές δομές ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτες έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90.
Αυτή η πορεία πέρασε από διάφορα στάδια κάθε ένα από τα οποία αποτυπώνει και μια διαφορετική φάση εξέλιξης: την αρχική παντελή έλλειψη του οποιοδήποτε ρυθμιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με την γενναία χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους που ευνόησε την πρωτογενή συσσώρευση κεφαλαίου· την «ρυθμισμένη εκκαθάριση της αγοράς» κατά τη δεύτερη φάση, η οποία συνδύαζε αφενός ένα σύστημα περιορισμού των εν λόγω επιχειρήσεων (ΚΕΚ), αφετέρου μια σειρά ρυθμίσεων και πρακτικών που διασφάλιζαν ένα ελάχιστο μερίδιο αγοράς για κάθε μία από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στο νέο σύστημα αλλά και την αποτροπή υπέρ-μεγέθυνσης κάποιας από αυτές και· την φάση της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς και της επέκτασής της σε παραπλήσια πεδία.
Το παραπάνω σύστημα, διαμόρφωσε ένα σύμπλεγμα συμφερόντων στο οποίο αλληλοδιαπλέκονταν τα συμφέροντα του κράτους, των κοινωνικών εταίρων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων κατάρτισης. Στο υπόβαθρο αυτού του συστήματος βρίσκονται οι κοινοτικοί πόροι, δηλαδή πόροι δημόσιοι των οποίων η κατανομή επηρεάζεται καθοριστικά από τις κρατικές επιλογές.
Αντικείμενο της παρουσίασης θα είναι η κριτική εξέταση της ιστορίας της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί η πολιτική της οικονομία, δηλαδή η αλληλοδιαπλοκή ή ενίοτε η σύγκρουση των συμφερόντων των βασικών παικτών, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι εντάσεις και οι τελικές συνέπειες για το ελληνικό σύστημα της ΣΕΚ.


<<