Περιλήψεις εργασιών
Νέος κρατήρας με εικονιστική παράσταση από τη γεωμετρική Ερέτρια
- Ψάλτη Αθανασία
Σε σωστική έρευνα οικοπέδου στην αρχαία Αγορά της Ερέτριας ανασκάφηκε όρυγμα μελανής τέφρας που περιείχε πληθώρα καμένων τμημάτων αγγείων, από τα οποία, μετά τη συντήρησή τους, προέκυψε αξιοσημείωτος αριθμός αγγείων της ΜΓ ΙΙ περιόδου. Συγκεκριμένα τέσσερις πυξίδες αττικές ή αττικίζουσες, δεκαπέντε περίπου σκύφοι με γραπτό μαίανδρο τοπικού εργαστηρίου, υδρία, κυπριακό ληκύθιο, πρόχους με μαστοειδείς αποφύσεις και τουλάχιστον τέσσερις κρατήρες, οι τρεις εκ των οποίων φέρουν υψηλό πόδι. Πλην της κεραμικής αναφέρονται χρυσή ελασμάτινη ταινία με έκτυπη διακόσμηση γραμμιδίων και σκαραβαίος από φαγιεντιανή. Παρά την απουσία οστών, το όρυγμα ταυτίστηκε με ταφική πυρά και αποδόθηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των κτερισμάτων σε σημαίνον πρόσωπο. Η εμφάνιση των κρατήρων και των σκύφων μας οδήγησε επίσης στο συμπέρασμα της τέλεσης ταφικού συμποσίου, μετά το οποίο τα αγγεία καταστράφηκαν και πετάχτηκαν στην πυρά. Προδημοσίευση του υλικού αυτού πραγματοποιήθηκε σε πρόσφατο άρθρο με θέμα τα νέα τοπογραφικά στοιχεία για την αρχαία Αγορά της Ερέτριας, όπου υποστηρίχθηκε η πρωιμότερη λειτουργία της κατά τον 8ο π.Χ. αι.
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται εικονιστικό κρατήρα (ΑΕ 19565) προερχόμενο από την πυρά με σπάνια εικονιστική παράσταση, που αναπτύσσεται στο άνω μέρος του αγγείου σε τέσσερις άνισου πλάτους μετόπες, δύο σε κάθε πλευρά. Στην ευρύτερη μετόπη της α’ πλευράς παριστάνεται σκηνή ζευγαρώματος δύο ίππων και στη στενότερη τετράφυλλος διάγραμμος ρόδακας. Στην β’ πλευρά επαναλαμβάνεται η σκηνή των δύο ίππων, ενώ στη στενή μετόπη αποδίδεται σκηνή εναγκαλισμού ανδρικής και γυναικείας (;) μορφής με σαφές ερωτικό περιεχόμενο. Πλην της πρωτοτυπίας της παράστασης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η έμφαση σε φυσιοκρατικά στοιχεία και στην απόδοση ανατομικών λεπτομερειών.
Στην ανακοίνωση εξετάζονται στοιχεία που αφορούν την τυπολογία του αγγείου, την απόδοση σε εργαστήριο και τη χρονολόγησή του. Παράλληλα επιχειρείται η ερμηνεία του εικονιστικού περιεχομένου και των στοιχείων που προκύπτουν πιθανώς για τα ταφικά έθιμα της γεωμετρικής Ερέτριας.
<< Επιστροφή στο πρόγραμμα του συνεδρίου