Home > Σχετικά με εμάς

Σχετικά με εμάς

Πώς ξεκίνησε αυτή η έρευνα και γιατί;

Στις 11 Μαρτίου 2020, ως μέρος των πρωτόγνωρων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης το νέου κορονοϊού, τα πανεπιστήμια της χώρας ανέστειλαν τη λειτουργία τους για δυο εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια τα μαθήματα του εξαμήνου ολοκληρώθηκαν σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Η συγκρότηση αυτού του αρχείου ξεκίνησε ως εναλλακτική άσκηση στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος «Ανθρωπολογία της μνήμης» (διδ. Πηνελόπη Παπαηλία) στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες, απόφοιτοι, φίλοι και στη συνέχεια μια φοιτητική ομάδα από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Παν. Ιωαννίνων (με την καθοδήγηση της διδ. Σίσσυς Θεοδοσίου) συμμετείχαν στη συγκέντρωση του υλικού.

Σε τι αποσκοπεί η βάση δεδομένων; Ποια τεκμήρια συγκεντρώνει;

Η δημιουργία της βάση δεδομένων αποτελούσε, στην πρώτη φάση, ένα πείραμα παιδαγωγικό —ένας τρόπος να επικοινωνούμε και να δημιουργούμε αλλιώς στην έκτακτη συνθήκη— ενώ στη συνέχεια έχει αναπτυχθεί σε ένα εγχείρημα με ερευνητικό και εθνογραφικό ενδιαφέρον.

Η βάση δεδομένων επικεντρώνεται στην ελληνική εμπειρία (και στη Θεσσαλική ιδιαίτερα), ωστόσο η φύση της πανδημίας ως glocal (παγκόσμιο και τοπικό) φαινόμενο, καθώς και η εστίαση της έρευνας στα κοινωνικά μέσα, σημαίνει ότι διαπλέκονται και αναμεσοποιούνται πολλαπλοί λόγοι και εικόνες από διάφορα πλαίσια. 

Τα τεκμήρια καθρεφτίζουν την εμπειρία των φοιτηριών και φοιτητών στην περίοδο της καραντίνας, όπως την πληθωρική παραγωγή λόγων σχετικά με την απότομη «ανατροπή» της καθημερινότητας, ιδιαίτερα το νευρικό χιούμορ των μιμιδίων, τις νέες μορφές επικοινωνίας και διάδρασης σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (e-καφές, e-μαγειρική, τηλε-μαθήματα, διαδικτυακές συναυλίες, κτλ.), τις νέες υλικότητες (μάσκες, αντισηπτικο), τις αναδυόμενες κοινωνικότητες και χωρικότητες (πλατείες, ταράτσες, άδειοι δρόμοι) και προπαντός την αίσθηση του διακοπτόμενου χρόνου. Καταγράφονται εν ολίγοις όψεις και ψήγαματα της εμπειρίας -  τα κριτικά συμβάντα και τα εφήμερα ίχνη της «μελλοντικής μνήμης» της καραντίνας, τη νοσταλγία για το «πριν» καθώς και τις ατέλειωτες εικασίες σχετικά με το «μετά», συντάσσοντας έτσι μια ιστορία του παρόντος.

Ποιός έφτιαξε αυτό το αρχείο;

  • Φοιτητική ομάδα - Τμήμα ΙΑΚΑ, Παν. Θεσσαλίας: Μαρία Δεμερτζή (συντονισμός), Ιφιγένεια Καρπέτη, Αριστείδης Μιχαλομιχελάκης, Γεωργία Παβέλη, Μιχάλης Παναγιωτόπουλος, Δήμητρα Τζήτσκα, Eλένη Γούβη (βοηθός συντονισμού), Λυδία-Φιλιώ Θεοδοσίου, Ελισάβετ Σαβουλίδη, Δέσποινα Κασσάνδρου, Δήμητρα Παπαπαύλου, Νίκος Πασχούλης, Τριανταφυλλιά-Χριστίνα Ξάνθη, Mαριάνα Μανουσοπούλου (Pelion Summer Lab)
  • Βοηθός Έρευνας, Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού: Mαρία Δεμερτζή
  • Φοιτητική ομάδα - Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Παν. Ιωαννίνων: Δέσποινα Κανάκη-Χρυσοχοίδου & Αναστασία Κυριτσοπούλου (συντονισμός), Σίσσυ Θεοδοσίου (επιστημονική υπεύθυνη), Ευθυμία Γεωργακοπούλου, Μαρίνα Κασάπη, Ιγνάτιος Κουλούδης, Ελπίδα Κυριακοπούλου, Μιχαίλα Νικουσόρ, Χριστίνα Ορτζάνη, Δήμητρα Πιτσώνη, Σαραντία Σικλαφίδου, Δήμητρα Τζηρίνη, Γεώργιος Χόντος
  • Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Θέμης Ντάλλας, Μαρία Δεμερτζή
  • Επιστημονική Υπεύθυνη: Πηνελόπη Παπαηλία

Ελπίζουμε στη συνέχεια κι εσείς !

Χρηματοδότηση

Ευχαριστούμε το Modern Greek Studies Association Fund for Innovative Initiatives (2020) για την καίρια στήριξη του εγχείρηματός μας.

Ζητήματα δικαιωμάτων

Έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια να εξασφαλίσουμε δικαιώματα για τα τεκμήρια που παρουσιάζουμε, καθώς και να καταγράψουμε τις αρχικές τους πηγές. Ωστόσο στο ρευστό και συνεργατικό τοπίο δημιουργίας των κοινωνικών μέσων, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Σας παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας με όποια παρατήρηση και πιθανή διόρθωση, στο futurearchivecovid19@gmail.com