|
|
Περίληψη ομιλίας
Το ανθρωπολογικό οστεολογικό υλικό από το Μυκηναϊκό τάφο στη θέση Καζανάκι Βόλου.
- Αναστασία Παπαθανασίου
- [Δρ. Αρχαιολόγος]
Ο μυκηναϊκός θολωτός τάφος που ανασκάφτηκε στη θέση Καζανάκι στην περιφερειακή οδό Βόλου από τη ΙΓ΄ ΕΠΚΑ το 2004 εκτός από πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, περιείχε και ένα ικανό σύνολο από ανθρώπινα σκελετικά κατάλοιπα, τα οποία εξετάστηκαν κατά την άνοιξη του 2005 και τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρουσιάζονται εδώ. Από τη μελέτη του ανθρωπολογικού οστεολογικού υλικού προέκυψε μια σειρά συμπερασμάτων σχετικά τόσο με τη δημογραφική σύσταση και κατάσταση υγείας του συνόλου των ενταφιασμένων νεκρών, όσο και για την ταφονομική ιστορία του ευρήματος. Το δείγμα είναι εξαιρετικά αποσπασματικό και η διατήρησή του είναι όχι ικανοποιητική, γεγονός που δυσχέρανε την απρόσκοπτη εξαγωγή συμπερασμάτων.
Ο τάφος περιείχε κατάλοιπα από επτά άτομα, τέσσερα κάτω των 20 ετών και τρεις ενήλικες, από τους οποίους δύο είναι άνδρες ή πιθανά άνδρες και μία είναι γυναίκα. Το ηλικιακό εύρος κυμαίνεται από περίπου πέντε ετών ως πάνω από σαράντα ετών. Οι παθολογικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται πάνω στα οστά είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν επουλωμένα κατάγματα, ελαφρά αναιμικά επεισόδια, φλεγμονές και ελαφριά οστεοαρθρίτιδα, ενώ στα οδοντικά κατάλοιπα παρατηρείται μόνο μια περίπτωση υποπλασίας της αδαμαντίνης.
Κανένας σκελετός δε σώζεται ακέραιος ή ημιαρθρωμένος. Το σκελετικό σύνολο των επτά ατόμων είναι ριζικά διαταραγμένο, αναμεμειγμένο, διασκορπισμένο σε όλη την επιφάνεια του τάφου και πολύ ελλιπές, κυρίως κατά τα μακρά οστά. Τα σωζόμενα οστά είναι συνήθως θρυμματισμένα και πολλές φορές καμένα σε θερμοκρασίες που δεν πρέπει να ξεπερνούσαν τους 500 C, όπως συμπεραίνεται από το χρώμα και την ταφονομική τους κατάσταση, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για πρωτογενή καύση νεκρών αλλά δευτερογενώς συμμετοχή σε πυρά κάποιων μη αρθρωμένων οστών χωρίς μαλακό ιστό.
| |