artwork by FreeVector.com
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ - ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διεθνές συνέδριο:

Λαϊκός Πολιτισμός και Διαδίκτυο

Βόλος, 6-7 Νοεμβρίου 2013

Η θεματική του συμποσίου Οι οργανωτές και οι χορηγοί του συμποσίου Το πρόγραμμα του συμποσίου

Περιλήψεις εργασιών

Ασπασία Θεοδοσίου (Technological Institute of Epiros)
Εικονική Πρέσπα: έθνη-κράτη και συνοριακότητα στο διαδίκτυο

H ανακοίνωση παρουσιάζει και αναλύει την πολυεθνοτική και διασυνοριακή περιοχή της Πρέσπας, στη ΒΑ γωνιά της Ελλάδας, μέσα από την εικονική της παρουσία στον κυβερνοχώρο. Η πληθώρα του διαδικτυακών σελίδων που αναφέρονται στην Πρέσπα προκαλούν ήδη μια ορατότητα συγκεκριμένου τύπου: ο λόγος περί οικολογικής προστασίας και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας που διαμορφώνεται γύρω από το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον στην περιοχή της Πρέσπας προβάλλει έντονος στο διαδίκτυο και τείνει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο των ποικίλων πολιτισμικών ή πολιτικών συναρθρώσεων που την αφορούν.

Απέναντι σε αυτή την κυριαρχία του περιβαλλοντικού λόγου που εμφανίζει την τάση να «παραμερίζει» τα εθνικά σύνορα, θα διερευνήσουμε επίσης τον τρόπο που τα ρευστά σύνορα στην Πρέσπα επαναδιατυπώνονται σε ποικίλες εθνικές, διεθνή και περιφερειακές ταξιδιωτικές διαδικτυακές σελίδες και blogs.

Προσεγγίζοντας τη συνοριακότητα της Πρέσπας ως ένα πλεονεκτικό πεδίο, όπου μια ποικιλία αφηγήσεων, πολιτικών, ιστοριών κλπ. φαίνεται να συναντώνται, να συγκλίνουν και να αποκλίνουν, εστιάζουμε σε ερωτήματα σχετικά με: τις διαφορετικές μορφές που μπορούν να εκλάβουν τα εθνικά σύνορα στο διαδίκτυο, τις πρακτικές συνοριακότητας που διαμορφώνουν και διαμορφώνονται από την παρουσία της Πρέσπας στον κυβερνοχώρο, τη διαφορετική αίσθηση των συνόρων που προκαλείται από τη μια από την έντονη διεθνική κίνηση σχετικά με τα περιβαλλοντικά θέματα και από την άλλη από τις αυστηρώς ελεγχόμενες τουριστικές χωρικότητες.


<<